Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
Пореден вандалски акт над Паметника на Съветската армия в София.

На 9 септември, една от най-спорните дати в историята ни, неизвестни засега напръскаха монумента с бяла боя.

Освен това заляха и стълбите към него с моторно масло.
Още по темата
Служители на Столичната община, които бяха изпратени, за да изчистят паметника, обясниха пред Dnes.bg, че вандалският акт е бил извърнен около 3, 15 часа през нощта.

Един от тях се беше заел да слага пясък върху моторното масло, а друг чистеше боята, така че монументът да е в нормалния си вид днес следобед, когато активисти на БСП ще поставят цветя пред него.

Не за пръв път Паметникът на Съветската армия е обект на вандализъм.
Последният случай беше през юли миналата година, когато някой беше написал на него "БКП са терористи".

През февруари 2014 г. пък осъмна с надписи "Слава на Украйна" и "Капутин". Над тях бе нарисувано украинско знаме, а една от фигурите на войниците от скулптурната композиция бе боядисана в цветовете на Украйна - синьо и жълто.

През август 2013 г. паметникът беше с боядисани в розово войници, а под тях имаше надписи на чешки и български език: "България се извинява !!!" и "Прага '68" по повод 45 г. от потушаването на Пражката пролет, когато войски на Варшавския договор нахлуват на чешка територия.

През лятото на 2011 г. войниците бяха преобразени в известни комикс герои като Супермен и Батман, а под тях авторите оставиха мото "В крак с времето".

Коментари Напиши коментар

269

муспи

преди 7 месеца

Не сме дигали никакъв такъв паметник, не сме го заливали с боя и после реставрирали, не са ни окупирали нито руснаци, нито съветски съюз, - всичко тава са правили евреите!

268

Сталин

преди 7 месеца

Есть паметник - есть проблема! Нет паметник - нет проблем!

267

Младото поколение

преди 7 месеца

Когато всички в България, живели по време на комунизма измрат, тогава ще демонтираме и паметниците на окупаторите. Докато има живи комуняги, ще ги търпим и заливаме с боя.