Снимка: Reuters

Край на драмата! "Тянгун 1", китайската космическа станция, която от седмици наред летя безконтролно в Космоса, тази нощ навлезе в атмосферата на Земята и изгоря над южната част на Тихия океан.

Новината бе съобщена от китайските космически власти и бе разпространена светкавично от световните агенции.

Модулът навлезе в атмосферата днес в 8,15 ч. пекинско време (3,15 ч. българско време) и до голяма степен изгоря, заяви Центърът за управление на пилотираните полети на Китай, цитиран от БТА.

Още по темата

По-рано китайските власти казаха, че е малко вероятно големи отломки да достигнат земята. Учени прогнозираха, че станцията до голяма степен ще изгори в атмосферата и почти няма да представлява опасност за хората.

Китайският в. "Глобал таймс" заяви, че големият шум, който се е вдигнал в световните медии около падането на "Тянгун-1", е отразявал "завистта" в чужбина към космическата индустрия на Китай.

Български учени също прогнозираха още вчера, че вероятността "Тянгун-1" да падне на сушата, в частност в България, е малка. Те дори изчислиха със завидна точност моментът на разпадане на космическия апарат.

"Най-вероятно разрушаването на станцията ще започне да настъпва между 3 и 8 ч. сутринта, заяви пред  БНТ вчера флотилен адмирал проф. Боян Медникаров - началник на ВВМУ "Никола Йонков Вапцаров"-Варна.

"Нашите прогнози са, че по всяка вероятност разрушаването на станцията ще започне над Атлантическия океан.

Какво ще бъде поведението на станцията в хода на разрушаването ѝ е трудно предсказуемо", каза още адмиралът.
"Тянгун 1" бе изстрелян през септември 2011 като прототип на желаната от Китай цел: постоянна космическа станция, която се очаква да бъде изстреляна около 2022 г.

Станцията е необитаема от 2013 година, а през 2016-а наземният контрол загуби изцяло връзка с апарата.

Известният като "Небесният дворец” космически кораб е дълъг 12 метра и тежи 8,5 тона.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase