Снимка: GettyImages

Една от най-вдъхновяващите истории в тениса до момента определено е тази на Франческа Джоунс. На 13 януари 20-годишната британка се класира за основната схема на Australian Open, след като разгроми китайката Джиа-Джин Лу с 6-0, 6-1 само за 62 минути игра, пише "Тенискафе".

Това, което прави успехът на младата тенисистка още по-впечатляващ, е че Джоунс го постига въпреки рядката генетична болест, от която страда. Заради заболяването си тя има по четири пръста на ръцете и левия си крак и само три пръста на десния.

Това обаче изобщо не я обезкуражава, а напротив – дава ѝ допълнителна мотивация да преследва мечтата си. "Болестта ми е това, което ми помогна да стана човека, който съм днес. До известна степен се радвам, че я имам, защото тя ме направи това, което съм", казва Джоунс пред "Daily Telegraph" през 2016 г.

"Ако не страдах от това заболяване вероятно нямаше да се влагам толкова много в тениса и да преследвам целите си със същата мотивация, с която го правя сега. Нямам нищо против това да ме определя, тъй като е нещо, с което наистина се гордея. Няма да позволя на болестта ми да ме потисне и депресира, защото не я възприемам като нещо негативно. Бих искала да се обърна към хората, които страдат от подобни заболявания, и да ги призова винаги да се опитват да са най-добрите в това, което правят" добавя британката, която понастоящем заема рекордното за нея 241-во място в световната ранглиста.

Миналата година Джоунс достигна до 1/4-финалите на четири ITF турнира, като на надпреварата в Прага победи бившата №13 в света Забине Лисицки. Британката е категорична, че скептицизмът на някои хора по отношение на тенис кариерата ѝ е едно от нещата, които я мотивират най-силно.

"Много лекари са ми казвали, че в моето състояние няма как да играя тенис. Аз обаче не обръщам внимание на това. Моето мото е "Най-великото нещо в живота е да направиш това, което другите са мислели, че не можеш". Ако някой ден се появи човек, който ми каже, че аз съм го вдъхновила да играе тенис, ще се почувствам наистина прекрасно. Не играя заради парите, а защото изпитвам истинска страст към тениса и искам да помогна на хората в моето състояние, като им покажа, че няма невъзможни неща", заявява Джоунс.

"Тя не е като другите играчи", казва нейният треньор Албeрт Портас. "Разбира се, нейните тренировки са по-необичайни и тя се грижи за тялото си по начин, различен от този на останалите тенисистки. Въпреки това тя вече е в Топ 300 и е решена да продължава да прогресира. Единствено Франческа може да сложи ограничение пред себе си", добавя специалистът.

Джоунс очевидно е съгласна с това мнение, тъй като винаги си е поставяла много високи цели. Едва на 9 години тя заминава за Барселона, за да тренира в академията "Санчес-Касал" – същата, в която се е подготвял и трикратният шампион от Големия шлем Анди Мъри. Франческа признава, че нейната голяма цел е да достигне славата на бившия №1 в света.

"Искам да опровергая всички, които се съмняват в мен. Целта ми е един ден да спечеля Уимбълдън и да повторя успехите на Анди Мъри, а може би дори да ги надмина", споделя Фран, както я наричат британските медии.

Фенове и експерти ще очакват с нетърпение да разберат какво ще отреди на Джоунс жребият за основната схема на Australian Open. В квалификациите тя показа, че въпреки здравословното си състояние не отстъпва по нищо на останалите тенисистки и със сигурност ще очаква с оптимизъм турнира в Мелбърн.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase