Снимка БГНЕС, архив
fallback

88-годишен мъж, който е най-дълго излежалият смъртна присъда затворник в света, беше оправдан от японски съд, след като установи, че доказателствата, използвани срещу него, са изфабрикувани.

Ивао Хакамада, който е осъден на смърт повече от половин век, беше признат за виновен през 1968 г. в убийството на шефа си, съпругата му и двете им деца тийнейджъри.
 
Наскоро той получи повторен процес на фона на подозрения, че следователите може да са изфабрикували доказателства, довели до осъждането му за четворно убийство.

Случаят на Хакамада е една от най-дългите и известни правни саги в Япония.

Делото привлече широк обществен интерес. Когато оправдателната присъда беше произнесена този четвъртък, поддръжниците на Хакамада пред съда аплодираха “banzai" - японско възклицание, което означава “браво”.
 
Хакамада не беше в съда, тъй като беше освободен от всички съдебни заседания поради влошеното си психическо състояние.

Той живее под грижите на сестра си от 2014 г., когато беше освободен от затвора и получи повторно разглеждане от японски съд.

Хакамада, бивш професионален боксьор, работел в завод за преработка на мисо през 1966 г., когато телата на неговия работодател, съпругата на мъжа и двете му деца били извадени от горящата им къща в Шизуока. И четиримата са били намушкани до смърт.

Властите обвиниха Хакамада в убийството на семейството, подпалването на дома им и кражбата на 200 000 йени (2 400 лв) в брой.

Първоначално Хакамада отрича да е ограбвал и убивал жертвите, но по-късно дава принудително признание след побои и разпити, които са продължавали до 12 часа на ден.

Главното доказателство срещу него са били окървавени дрехи в резервоар мисо, намерени от властите скоро след убийствата. Години наред обаче адвокатите на Хакамада твърдяха, че ДНК, възстановено от дрехите, не съвпада с неговото. Съдът освободи Хакамада през 2014г., десетилетия след делото, а той получи повторен процес.

Освен че намери Хакамада за невинен, съдията заключи също, че ключовите доказателства на прокурорите са изфабрикувани.

Десетилетия на задържане, предимно в изолация с постоянно присъстващата заплаха от екзекуция, са нанесли тежки жертви на психичното здраве на Хакамада, според неговите адвокати и семейство.

Повторните процеси срещу осъдени на смърт затворници са рядкост в Япония - този на Хакамада е едва петият в следвоенната история на Япония. Заедно със САЩ, Япония е единствената страна от Г-7, която все още налага смъртно наказание, като осъдените на смърт се уведомяват за екзекуцията само няколко часа предварително, пише "Дарик".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Роки До Японска връз

преди 12 часа

Верно ли, баламурник, неграмотен. Чети повече, за да познаваш повече думи, логопед!

12

До Жоро

преди 13 часа

В тази статия авторът не се е объркал. Не става дума за месо, а за ферментирала паста от соеви зърна (мисо) - традиционен продукт в Япония, който е в основата на супа.

11

Японска връзка

преди 13 часа

В източна България също идът мисо.

fallback