Снимка БГНЕС, архив
fallback

Във връзка със зачестилите случаи на употреба на език на омразата, включително разпространявани в социалните мрежи призиви за радикални действия, основани на религиозна и етническа основа, в т.ч. радикален ислям, Прокуратурата на Република България заявява, че ще бъде безкомпромисна при упражняване на своите правомощия за гарантиране на обществения ред и сигурност и за защита на правата и свободите на гражданите.

Това съобщиха от прокуратурата.

В тази връзка следва да напомним, че всеки призив за радикални действия и насилие и провеждане на нерегламентирани прояви са в разрез с Конституцията и законите на страната. На извършителите на подобен тип деяния може да бъде потърсена наказателна отговорност съгласно разпоредбите на чл.164, ал. 1, пр. 1 от Наказателния кодекс (проповядване на омраза на религиозна основа) и на чл. 407 от Наказателния кодекс (пропаганда за война). В тази връзка при установяване на данни за извършени престъпни деяния от такъв характер, прокуратурата ще прилага закона с цялата му строгост.

Органите на местната власт съвместно с МВР съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите следва да не допускат провеждането на масови мероприятия, които биха дали повод за отправянето на призиви за насилие, радикални действия, както и такива оправдаващи извършването на терористични действия и военни престъпления.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Анонимен

преди 11 месеца

да пасуваме прокуратурата може ли.

43

Анонимен

преди 11 месеца

Не сте допълнили "срещу правителството".

42

Историк

преди 11 месеца

Тя историята се повтаря. През соца точно така действаха, докато не ги бутнахме! Сега тези демократи повтарят грешките на комунделите,та и техния ред наближава! По добре отворете клапата,хората да си пишат в нета,налягането само ще спадне! Ама вие не та не,еми накрая ще вземе да гръмне....

fallback