Снимка БГНЕС

Главният прокурор на Република България Иван Гешев изпрати писмо до председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков с искане да бъде изслушан от народните представители във връзка с конкретни досъдебни производства, свързани с корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Изслушването е поискано на основание чл. 26 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, който предвижда обсъждане с народните представители на дейността на прокуратурата и разследващите органи, включително при възникнали затруднения в осъществяване на функциите им.

Главният прокурор посочва, че изслушването следва да се проведе при закрити врата, предвид съдържаща се в досъдебните производства чувствителна информация.

Още по темата

В писмото се подчертава, че защитата на независимостта на съдебната власт е неразривно свързана с прозрачността и сътрудничеството с другите власти. Откритият диалог би спомогнал за утвърждаване на европейските стандарти с цел гарантиране на стабилност и справедливост за обществото, посочва Иван Гешев.

В момента той е поискал имунитета на Бойко Борисов по делото "Барселонагейт", а вчера внесе поредна порция документи по него в НС. В същото време в понеделник ВСС ще заседана по искането за предсрочно прекратяване на мандата му.

Припомняме, днес Иван Гешев отмени планираното си обръщение по БНТ към нацията и го отложи за идния четвъртък.
 

Коментари Напиши коментар

30

Не разбрах

преди 3 месеца

Защо тоя каскет мълчеше до сега, вчера ли събра тая торба с толкова обвинения. Заради тая пасивност ставаш омразен. Ако всичко беше навреме нямаше да сме на тоя хал.

29

В.

преди 3 месеца

Вариант едно за искане на прошка ще е фатален,Вариант две за демонстриране на доказателства е рисков,Вариант три за споразумение за неприкосновеност е невъзможен.

28

Безпартиино сираче .

преди 3 месеца

До Хаха ха 16 Бъзикам се бе приятел. Що да не се посмеем малко.Ето ти вече се смееш.