Снимка БГНЕС

Административният съд-София област обяви за незаконосъобразен начина, по който Съветът за електронни медии приключи миналогодишния конкурс за генерален директор на БНТ, в който не бе избран победител.

В резултат действащият шеф на обществената телевизия Емил Кошлуков остана на поста и след изтичането на тригодишния му мандат.

В обявеното решение съдът постанови СЕМ да гласува отново относно кандидатурите на всички допуснати претенденти, които бяха осем на брой. АССО указва всеки член на медийния регулатор да гласува със „за“ или „против„, а постановеното решение на СЕМ бъде мотивирано. По време на конкурса през 2023 г. част от членовете на СЕМ гласуваха и с "въздържал се", в резултат на което нито един от кандидатите за директорския стол в БНТ не получи необходимите му поне три от общо пет гласа, колкото са членовете на СЕМ. Решението на този съдебен състав може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Така първата съдебна инстанция уважи жалбата на Ирина Величкова, която участва в конкурса за нов началник на БНТ. След като в края на юни м.г. СЕМ не излъчи победител, бившият юрисконсулт на телевизията обжалва с аргумент, че липсва решение за прекратяване на процедурата, поради което тя става незаконосъбразна, тъй като не отговаря на изискването на установена форма, постановена е при допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила и т.н.

Още по темата

"Анализът са събраните доказателства дава основание на съда да счита, че решението за прекратяване на процедурата за избор на генерален директор на БНТ в конкретния случай де факто е взето еднолично от председателя на СЕМ. Не се установява СЕМ да е изпълнил вменените му по закон задължения и като колективен орган да е взел решение за прекратяване на процесната процедура. Установяват се само данни за еднолични действия от страна на председателя, включително и чрез извършеното от нейна страна уведомяване на участниците за прекратяването на въпросната процедура", се казва още в решението.

Освен Емил Кошлуков и Ирина Величкова, в миналогодишния конкурс на СЕМ участваха още спортният журналист Сашо Йовков, телевизионният водещ Сашо Диков, членът на управителния съвет на БНТ Василена Матакева, бившият шеф на новините и актуалните предавания на Би Ти Ви Венелин Петков, кореспондентът на БНТ Красимир Ангелов и университетският преподавател Светлана Божилова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase