Снимка БГНЕС

Висшият съдебен съвет  ще гледа в четвъртък искането на шестима кадровици от Прокурорската колегия за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

Това става ясно от дневния ред на Пленума, който беше публикуван в сайта на съвета. Заседанието е насрочено от правосъдния министър Крум Зарков, който председателства кадровия орган.

На 12 май шестима членове на Прокурорската колегия - Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Георги Кузманов, Йордан Стоев и Огнян Дамянов внесоха предложение за освобождаването на Гешев с аргумента, че е нарушил служебните си задължения. Според тях това станало като наредил на зам. шефа на следствието Ясен Тодоров да заведе израелски специалист по контратероризъм на мястото на атентата срещу главния прокурор.

Самият Гешев казва, че не ги е нарушил, защото по това време бил в отпуск и бил делегирал функциите на заместника си Борислав Сарафов.

Миналата седмица след два часа обсъждане с 14 гласа "за" съдебните кадровици решиха, че трябва да гледат искането за освобождаване на главния прокурор.

Още по темата

Не е ясно обаче дали кадровият орган няма да отложи гледането на искането за друга дата, защото междувременно бе внесено второ искане за отстраняване на Иван Гешев. То беше от четирима от същите кадровици. Новият мотив е, че е нарушил етичния кодекс на магистратите, наричайки политиците "боклук".

Междувременно пък главният прокурор попита КС дали може ВСС, който е  с изтекъл мандат, да го освобождава от длъжност.     
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase