Снимка: Bulgaria ON AIR

Строителният предприемач Велико Желев се разследва за принуда над свой служител, съобщиха от Софийската районна прокуратура. По случая се издирват още двама души.

"Според мен този арест беше изключително прибързан. Това е тревожен симптом, често прокуратурата прибягва до предварителни мерки, после се вижда, че нещата стоят по различен начин. Правим този коментар, като не познаваме всички факти и доказателства", каза адвокат Димитър Марковски в "България сутрин".

Още по темата

"Самият факт, че има 44 свидетели, които са били очевидци на контакти между Г-н Желев и служителя, който е дисциплинарно уволнен, означава, че в тази ситуация, преди да се прибързва към арест, трябва да се съберат фактите от другата страна. Тогава да се прецени дали има извършено престъпление, нещата тръгват отзад напред", допълни още гостът.

На въпрос дали има право прокуратурата да изнася компютри и документи от офисите на обвинения, адвокат Марковски коментира, че може да се вземат документи за нуждите на досъдебното производство. "В обвинителна теза се твърди, че пострадалият е подписал документ, с който е поел имуществено задължение, най-вероятно това е поводът да се вземат компютърни конфигурации, да се провери дали такъв документ не е съставен в офиса на дружеството", добави адвокатът.

По негови думи след 72 часово задържане, наблюдаващият прокурор трябва да прецени дали ще внесе искане за налагане на постоянна мярка, задържане под стража. "В рамките на тези 72 часа прокурорът може да преосмисли своята позиция за мярка за неотклонение и да определи друга мярка", коментира адвокат Марковски пред Bulgaria ON AIR.

"Ако действително става въпрос за липса на асфалт като суми, това е тежко престъпление, наказанията може да стигнат и до 15 години. Трябва да се провери дали тази отсечка е финансирана с европейски средства, там вече има и квалифицирани състави и става по-тежко", допълни гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase