Снимка: Bulgaria ON AIR

Бизнесменът Велико Желев и още двама души се разследват за нанасяне на телесна повреда на бивш техен служител и изнудване. Собственикът на "Хидрострой" беше задържан снощи в София.

Бизнесменът беше отведен в ареста от офиса на "Хидрострой" в София около 22:30 часа в понеделник вечерта. Велико Желев е задържан за 24 часа, другите две лица се издирват от МВР.

"Първоначално разследването е било за образуване на телесна повреда, като в момента е преквалифицирано и се води за изнудване. В снощните часове до полунощ са били извършени действия по разследване: претърсване, обиски, иззети са веществени доказателства, документни, компютри", заяви заместник-районният прокурор в София - Борислав Георгиев.

Още по темата

Изнудваният мъж е бивш служител на "Хидрострой", той е принуждаван да подпише документ с невярно съдържание. По първоначални данни му е нанесена лека телесна повреда.

Започна претърсване на вилата на строителния предприемач Велико Желев в курорта "Св. св. Константин и Елена".

Желев е бивш началник на агенция "Пътна инфраструктура". Негова е компанията "Хидрострой", която е един от изпълнителите, получили от държавната компания "Автомагистрали" поръчки по т.нар. "инхаус процедури" - процес на директно възлагане без провеждане на конкурс. Консорциум от фирми, начело с "Хидрострой", изпълни и проекта за Северната скоростна тангента в столицата. Преди дни регионалният министър Иван Шишков обяви, че около 1/3 от асфалта там липсва.

"Дебелината на асфалта би трябвало да бъде между 25-30 см и след това, като сметнем, че е трябвало да бъдат сложени, са сложени най-вероятно 14-15 см, тоест някой е спестил от асфалта. Европейската прокуратура ще се заеме с проверката на този път и вярвам, че всички факти ще излязат наяве и ако има виновни, те ще си понесат вината.  Този път е пуснат от Държавната приемателна комисия, тя е удостоверила, че той е годен за употреба, имало е независим надзор – испанска фирма, която на практика трябва да знае всяко едно камъче къде се намира и тя трябва да знае, че той не е годен да бъде пуснат в експлоатация, уви 6-7 години по-късно се оказа, че е имало големи компромиси и тези компромиси са за живота и здравето на хората", категорична е Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики (докладът на центъра вижте тук).

Фирми на Желев участват и в строителството на автомагистрала "Хемус", където "Хидрострой" е вторият най-голям получател на авансови плащания. "Хидрострой" е и в консорциума, който спечели обществената поръчка за строителство на тунел под Шипка. Макар от прокуратурата да не разследват бизнесмена за нарушения в пътното строителство, часове преди ареста в понеделник държавното обвинение съобщи, че е поискало от МВР и от Министерството на регионалното развитие информация за нередности в строителството на пътища, включително и по отношение на магистрала "Хемус" и на Северната скоростна тангента на София.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase