Снимка: БГНЕС

Окръжният съд в Русе остави за постоянно в ареста 18-годишният Светлин А., обвинен за убийството на 82-годишната жена от русенското село Щръклево. Мярката за неотклонение на младежа бе гледана този следобед, съобщава БТА.

82-годишната жена от русенското село Щръклево бе открита от сина си мъртва на 2 януари в къщата, в която живеела сама. Установено е, че убийството е извършено в следобедните часове на 1 януари.

Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев обясни, че в резултат на съвместната работа между прокурорите и служителите на областната дирекция на МВР в Русе е установено, че пострадалата е жертва на блудствени действия, след което е била умишлено умъртвена от сочения за извършител 18-годишен младеж от село Щръклево, който е неин съсед.

Още по темата
Аутопсията е показала, че смъртта е настъпила от задушаване.

Младежът доскоро е живеел с родителите си в Дания. Върнали се в България през септември  и купили къща до имота на жертвата.

Прокурор Георгиев обясни, че след работа с криминални психолози младежът е признал вината си, като мотивът за престъплението е сексуален. Извършен е и следствен експеримент, който е доказал това.

По делото са извършени огледи, претърсване, иззети са веществени доказателства, разпитани са свидетели и са назначени експертизи. За тежкото престъпление законът предвижда от 10 до 20 години затвор.

Преди съдебното заседание младежът, който е учил само до девети клас, заяви, че съжалява за стореното.

Служебният му защитник поиска от съда "домашен арест", но съдията наложи най-тежката мярка, тъй като от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че младежът е извършил престъплението. Отделно, има опасност той да се укрие или да извърши друго криминално деяние.

Определението на съда може да се обжалва в тридневен срок пред Великотърновския апелативен съд.

Служебният защитник на обвиняемия заяви след заседанието, че няма да обжалва наложената мярка.

(БТА, Мартин Пенев)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase