Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че не е запознат колко обвиняеми има по казуса с магистрала "Хемус" и има ли нови обвинения. "Има прокурори от Софийска градска прокуратура, които са наблюдаващи", допълни той.

"Ние трябва да решаваме проблемите на българските граждани, защото иначе ще се борим с последствията“, посочи главният прокурор в Народното събрание, където бе на среща с представители на парламентарната група на коалиция "Български възход". Гешев допълни, че проблемите трябва да бъдат решени тук и сега, защото търпението на българските граждани се изчерпва.

Още по темата
"Причините за този бум с престъпността се дължат на бездействие, а може би на абдикация на определени държавни институции, които не са българската прокуратура", каза Гешев. По думите му тя ще направи всичко възможно да защити българските граждани.

"Българската прокуратура поканва всички, от които зависи да си взаимодействат, за да защитят сигурността на българските граждани, на децата, на всеки един от вас, който е застрашен, дори когато се разхожда съвсем нормално някъде", заяви главният прокурор, цитиран от БТА.  

Институциите трябва да са в диалог и да си взаимодействат в съответствие с принципа на разделение на властите и при изпълнение на правомощията си според българската Конституция, а не да воюват една срещу друга или да има между тях „китайски стени“, защото това означава, че няма държава, добави Гешев.

Призоваваме за диалог и за решаване на проблемите на гражданите и за правна реформа, която решава реалните проблеми, допълни Иван Гешев.

Той посочи, че разбирането на прокуратура е, че едва ли днес може да се решат всички проблеми, но може да се постави едно добро начало.

След срещата председателят на ПГ на "Български възход" Стефан Янев се съгласи с необходимостта от конструктивен диалог. Той каза, че приемат писмото на Гешев до депутатите като знак за протегната ръка.

Янев заяви, че именно взаимодействието между институциите трябва да е такова, че да отговори на необходимостта на работещите в системата на правораздаването

В отговор на въпрос относно закриването на специализираните съд и прокурора, Гешев каза, че „не е важно как това се е отразило на прокуратурата“, но смята, че „се е отразило лошо на българските граждани“.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase