Снимка: БГНЕС

39-годишен е шофьорът, който тази сутрин причини катастрофа на Околовръстното шосе на София, при която загина френски гражданин. Той е рецидивист на пътя, с общо 28 наказания за нарушаване на правилата за движение по пътя.

Още по темата
Установено е, че мъжът е карал с превишена скорост, съобщи Десислава Петрова, говорител на Софийската градска прокуратура, на извънреден брифинг по повод тежкия пътен инцидент от тази нощ.

Инцидентът е станал около 4:05 ч., като автомобилите са се движели от Студентски град към Младост. Порше-то, управлявано от 39-годишния българин, е ударило отзад излизащ от локалното платно Форд. От удара е причинена смъртта на 64-годишен френски гражданин, 62-годишна жена също с френско гражданство е с опасност за живота в Окръжна болница.

"Форд"-ът е управляван от 46-годишен българин.

Шофьорът на Поршето е отказал да даде проба за алкохол и наркотици, но по-късно е дал кръвна проба във ВМА, съобщи още Петрова.

Назначени са експертизи. Разпитани са преки очевидци на сблъсъка. Не са установени следи от спирачен път при първоначалния оглед на местопроизшествието.

Комисар Радослав Начев, заместник-началник на пътна полиция към СДВР, обясни, че водачът, причинил произшествието, е правоспособен.

Повдигнато му е обвинение и е задържан е за 72 часа. Предстои разпит на всички установени по делото свидетели.

От 2002 г до 2009 г. шофьорът има 5 нарушения, от 2011 г. до настоящия момент са издадени 23 електронни фишове за движение с превишена скорост.

Незаплатените му глоби са на стойност 1950 лв. 2350 лв са били платени, уточниха от полицията.

Прокурор Христо Кръстев заяви, че всички държавни институции следва да си взаимодействат срещу престъпленията на пътя. Той припомни, че прокуратурата е представила идеи за законови промени по линия на транспортните престъпления, като е предложено завишаване на наказанията и отнемане на превозното средство след управление с алкохол или наркотици.

Главен инспектор Лъчезар Близнаков от Главна дирекция „Национална полиция“ заяви, че пътна полиция не е спирала да си взаимодейства с всички институции да се намалят предпоставките за възникване на пътни произшествия.

"След  подобни случаи ние сме яростни и неудовлетворени от резултатите и затова с всички сили ще продължим да се борим с подобни водачи", заяви Близнаков. Той допълни, че контролът по пътищата е завишен на максимум и "няма да спираме, докато не отстраним всички такива водачи от пътя“, като отчете, че каквото зависи от МВР по тази линия, се прави в пълна степен.

Още за тежката катастрофа вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase