Снимка: АПИ

Дирекция за национален строителен контрол /ДНСК/ издаде общо 11 наказателни постановления за установеното незаконно строителство в участъците 4 и 5 от АМ „Хемус“. Наказателната процедура стартира през декември 2021 г. и януари 2022 г., припомнят от ДНСК.

Тогава бяха връчени актове за административно нарушение на изпълнителя „Автомагистрали“ ЕАД и строителните компании, с които има сключени договори за участъците 4 и 5 от АМ „Хемус“. Това са „АБ“ АД, „Парсек Груп“ ЕООД, „Автомагистрали Хемус“ АД и „Водно строителство Благоевград“ АД. Фирмите имат 14 дневен срок за обжалване на санкциите.

Установеното от органите на ДНСК строителство е без одобрени инвестиционни проекти и без издадено разрешение за строеж, в нарушение на чл. 148, ал. 1 и чл. 137, ал. 3 от Закона за устройство на територията /ЗУТ/, т. е. незаконно по смисъла на чл. 225, ал. 2, т. 2 от ЗУТ. При проверките е констатирано, че се извършват строително-монтажни работи, включително изкопи, насипи, пътни легла и съоръжения на участъци 4 и 5 на АМ „Хемус“, която е строеж първа категория. Тези дейности са извършени в имоти държавна, общинска и частна собственост, за които производствата по отчуждаване не са приключили към дата на проверката.
 

Коментари Напиши коментар

7

Казуар

преди 1 месец

Започнали да строят без да са отчуждили и платили на частните собственици и са нарушили закона, разчитайки на Борисов.

6

Анонимен

преди 1 месец

Правителството не само че не искат да строят ами и искат да пречат на строителството.

5

Анонимен

преди 1 месец

Вижда ми се като реваншизъм. Лично ме вълнува кога ще мога да пътувам София-Варна по магистрала - не това какви искове и какви съдебни производста има.