Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Софийският апелативен съд взе решение да екстрадира в Румъния исканата от властите бивша румънска министърка на туризма Елена Удрея, която е обвинена в корупция, предаде БГНЕС.
Не ни беше лесно да вземем това решение, но не защото някой по някакъв начин е опитал да повлияе на съдебния състав, заявиха магистратите.

„В резултат на всичко, което обсъдихме, сме установили решението си въз основа на закона и вътрешното си убеждение”, категорични са от съдебния състав, според който САС не би могъл да приеме, че се лъже в рамките на такава сериозна процедура, както по-рано днес заяви обвиняемата Елена Удрея по адрес на румънските власти.

Защитата на обвинената в корупция бивша министърка на туризма поискаха от съда тя да не бъде екстрадирана в северната ни съседка, тъй като смята, че има много голяма вероятност тя да стане жертва на нечовешко отношение, нарушаващо човешките ѝ права.

„Това дело е абсолютно политическо дело. Дори ако са верни деянията за корупция, за които съм обвинена или осъдена, това също не би означавало, че имам по-малко права”, категорична е Удрея. Тя заяви, че правата ѝ са нарушени и отново подчерта, че „по същество това не е дело за корупция, а политическо дело”. По думите ѝ в родината ѝ постоянно се говори за нея като за партиен член.

„По това дело няма нито едно доказателство срещу мен”, заяви с категоричност Удрея относно делото, заведено срещу нея в Румъния. Тя каза, че румънски власти на най-високо ниво си позволяват да изпращат лъжливи доказателства на съда в София за нея и помоли САС да отхвърли искането на Румъния да бъде екстрадирана. „Смятам, че са в състояние да направят всичко срещу мен в Румъния, ако ме питате защо — не знам”, каза още по време на своята защита Удрея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase