Снимка: Pixabay

Дете на еднополово семейство ще получи български акт за раждане, в който ще бъдат вписани имената на двете му майки. Административният съд София-град вчера отмени отказа на столичния район Панчарево да издаде документа на детето.

Детето е родено в Испания през 2019 г. В акта за раждане на момиченцето родителите са записани като "майка А" и "майка".

В България обаче, двойката срещна отказ от институциите да издадат български акт за раждане.

Делото пред Административния съд беше образувано по жалба на българската майка против отказа на общината да издаде акт за раждане. Според ответника - Столичната община, район Панчарево, е недопустимо вписването в акта за раждане на двама родители от женски пол като майки на детето, тъй като еднополовите бракове в България към настоящия момент са недопустими и подобно вписване би противоречало на обществения ред.

Решението на Административния съд може да се обжалва. /БГНЕС, БНТ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Български съд е разпоредил ръководството на Столична община да издаде акт за раждане на бебе без гражданство, родено в еднополова двойка от България и Гибралтар, предаде АФП.

Става въпрос за момиче, родено през 2019 г. в Испания, където й е издаден акт за раждане, в който двете й майки са посочени като родители. Бебето, обаче, не може да получи испанско гражданство, тъй като нито една от жените не е испанка.

Майката от Гибралтар също не можа да предаде британското си гражданство на бебето, тъй като не е родено във Великобритания или Гибралтар.

Българското гражданство остава единствената опция, която позволява на бебето да пътува. Но тъй като България не допуска еднополовите бракове и не признава еднополовите бракове, сключени в чужбина, властите отказаха да издадат акт за раждане с българско гражданство. Мотивът на столичната администрация е, че за българска лична карта или паспорт бебето се нуждае от български акт за раждане, в който не може да има двама души от един и същи пол и трябва да е посочена само биологичната й майка.

Двете жени отказаха да разкрият коя от тях е родила момиченцето, което не може да напусне Испания без паспорт.

„Столичната община... трябва да издаде български акт за раждане, който да отразява името на притежателя, датата и мястото на раждане, пола и произхода на двамата родители на бебето Сара“, съобщава организацията за правата на ЛГБТИ „Действие“, цитирайки Решение на Софийския административен съд. „България не може да откаже да признае произхода на бебето Сара от двамата й родители на основание, че националното законодателство не предвижда институцията на еднополовите бракове“, пише още в решението.

Съдебното решение бе водено от подобна препоръка на базирания в Люксембург Съд на ЕС миналия декември.

Адвокатът на майките Деница Любенова оцени решението като знаково за ЛГБТИ-общността.

Междувременно майките на бебето казаха, че са "изключително щастливи" от решението и че бебето им най-накрая ще може да напусне Испания./БГНЕС

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.