Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Висшият съдебен съвет отложи разглеждането по същество на предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, направено от министъра на правосъдието Надежда Йорданова. То трябваше да бъде разгледано днес, но членовете на съвета решиха, че първо трябва да се произнесат по редовността и допустимостта на предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор, направено от служебния правосъден министър Янаки Стоилов през юли 2021 г., предаде БТА.

Още по темата

Произнасянето по допустимостта ще се случи на 4 май, като преди това министър Йорданова трябва да отстрани, в седемдневен срок, установени от ВСС нередовности в предложението на Янаки Стоилов. Те се състоят в това, че в него не са изложени конкретните фактически обстоятелства, за които се твърди, че съставляват посочените нарушения и съответно, уронване на престижа на съдебната власт, обясни министър Йорданова пред медиите.

„Желанието и становището на Пленума на ВСС, съдейки от дебата, въпреки че все още няма такова решение, е да се обединят двете предложения в общо разглеждане“, посочи министърът. По думите й е възможно до края на месец май двете искания да бъдат разгледани по същество и евентуално да бъде взето решение за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор.

По време на заседанието пред сградата на ВСС се проведе протест на сдружение „Боец“ срещу главния прокурор.

Всичко около днешното заседание на ВСС вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase