Снимка: БГНЕС

ГЕРБ дава бившия министър за здравеопазването Стойчо Кацаров на Специализираната прокуратура и Антикорупционната комисия.

От партията ще изпратя документи, разкриващи факти и обстоятелства за евентуално извършено престъпление по служба и конфликт на интереси.

"От представените документи се вижда следното. В България сдружение Център за защита на правата в здравеопазването е регистрирано в СГС на 8 октомври 2007 г. като юридическо лице с нестопанска цел. Центърът за защита правата в здравеопазването се ръководи от УС. Председател на УС до 10 юни 2021 г. е Стойчо Кацаров. Един от основните проекти и дейности на този център е националната система за външна оценка за качеството на клиничните лаборатории.

За извършването на тази дейност този център подписва договори с лечебните заведения за външна оценка на качеството на клиничните лаборатории. Договорите са възмездни, с уредени от тях възнаграждения, срок и начин на плащане. Договорите са подписани от Стойчо Кацаров като председател на УС на Националния център. В тази връзка сме задали парламентарно питане до министъра на здравеопазването, с копие от което прилагаме към настоящия сигнал", обясни депутатът от ГЕРБ Костадин Ангелов.

Той уточни, че става ясно, че търговско дружество "Св. Иван Рилски", което е 100% държавна собственост, има сключен договор с центъра на стойност близо 2000 лв., който продължава да е действащ и към датата, в която Кацаров е бил министър.

МБАЛ "Свети Георги" също има сключен договор, както и търговско дружество "МБАЛ Шумен".

"Във връзка с горното поискахме справка от министъра на здравеопазването дали има извършени плащания от министър Кацаров към горните болници, с които той има договор като лице, което да извърши външна оценка на качеството на тези болници. От отговора разбрахме, че е наредил плащане към МБАЛ-Шумен към момента, в който е и министър на здравеопазването и председател на дружеството, което има договор с болницата", каза Ангелов.

Същата е ситуацията и с МБАЛ "Свети Георги" и "Св. Иван Рилски".

"Сезираме Специализираната прокуратура с молба да се извърши проверка съобразно тяхната компетентност, дали е извършено закононарушение или престъпление по служба с цел лично облагодетелстване на министър Кацаров. Сезираме и КПКОНПИ да се произнесе за евентуално наличие на конфликт на интереси", каза депутатът от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase