Снимка: БГНЕС

Специализирана прокуратура отговори на финансовия министър Асен Василев, като заяви, че твърденията му са неверни, грубо погазват принципа на разделение на властите и върховенството на правото и представляват политическа намеса в дейността на съдебната власт.

Още по темата
Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев направи пред журналисти в Народното събрание следното изявление: „…Най-накрая се действа по сигнала на господин Божков и доклада на Агенция “Държавна финансова инспекция“ от миналото лято.

Ако си спомняте, АДФИ установи, че има нанесена щета на бюджета в размер на 556 млн. лв. заради бездействието на Комисията по хазарта на пряко подчинение на г-н Горанов. Най-накрая това беше изпратено от служебния кабинет на българската прокуратура и не бяха предприети никакви действия, за да защитят тези 555 млн. на данъкоплатците. Най-накрая виждаме, че имаме поне една малка стъпка в тази посока“.

Специализираната прокуратура заявява, че не отговарят на истината твърденията на Асен Василев, че посочената от него щета за бюджета е установена през лятото на 2021 г., когато е била уведомена българската прокуратура. Не е вярно и че прокуратурата не е предприела никакви действия, за да бъдат защитени интересите на данъкоплатците.

Под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура срещу В.Б. се водят 4 досъдебни производства. Повдигнати са му множество обвинения, за което Специализираната прокуратура е информирала българската общественост своевременно, заявяват още от там.

До момента Специализираната прокуратура е изпратила чрез Министерство на правосъдието до компетентните власти в Обединените арабски емирства две молби за екстрадиране на В. Б. в Република България и множество призовки за доброволното явяване на същия пред разследващите органи в Република България. До днешна дата всички те остават без отговор. Водените от СП досъдебни производства срещу В. Б. не са приключили, тъй той се укрива в ОАЕ и не се явява пред разследващите органи. Това е съществена пречка по смисъла на българския НПК за приключване на водени производства. В. Б. по никакъв начин не е съдействал за установяване на обективната истина.

За всичко това българското общество е било своевременно информирано, добавят от спецпрокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase