Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев е на работно посещение в Брюксел, където ще проведе работни срещи с представители на Европейския парламент, съобщиха от прокуратурата.

От държавното обвинение посочват, че основен акцент в разговорите ще бъде поставен върху ролята на съдебната власт и в частност на Прокуратурата на Република България за утвърждаване на принципите на върховенството на правото у нас, както и предизвикателствата, които стоят пред страната ни в тази насока.

В рамките на срещите ще бъде разгледана законодателната рамка в контекста на провежданата съдебна реформа в България с цел прилагане на европейските стандарти в националното законодателство.

Иван Гешев ще запознае европейските парламентаристи с проблемите, свързани със защита правата на ЛГБТИ-общността, малцинствени групи и хората в неравностойно положение и ролята на прокуратурата за тяхното преодоляване, както и с водещата роля на институцията по недопускане на зловредно чуждестранно влияние, засягащо интересите на Европейския съюз и страните членки на НАТО.

В рамките на посещението си в Брюксел Иван Гешев ще се включи и в организираната от членовете на Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи дистанционна среща, посветена на наблюдение на демокрацията, върховенството на правото и човешките права в България.

В тази връзка прокуратурата е изпратила на членовете на Мониторинговата група информация за актуалното състояние на въпросите, обект на обсъждане в предходни дискусии.
 

Коментари Напиши коментар

29

1

преди 3 месеца

На работно посещение,но без Каскета-талисман,защо ли ?, или го пази за визитите си по ромските маха,но скоро няма да има такива,оставката му се вижда вече,на хориззонта.

28

Анонимен

преди 3 месеца

Гешев ,кога най после ще бъде вкаран в затвора?

27

Анонимен

преди 3 месеца

Щом още не са го свитнали този, значи само симулира борба с престъпността. Ако наистина беше настъпил мафиотите, досега да са платили на професионален килър.