Снимка: БГНЕС

Окръжният съд в Монтана осъди прокуратурата на Република България да плати обезщетение от 83 000 лева на бившия кмет на Видин в мандата 2011 - 2015 година Герго Гергов за незаконно повдигнати обвинения за четири престъпления, съобщиха от Съдебната палата в Монтана.

През 2014 година срещу Герго Гергов е било образувано досъдебно производство на Специализирано звено "Антикорупция" при Софийска градска прокуратура и е бил привлечен за обвиняем с три обвинения - престъпление по служба с цел да набави за себе си облага, незаконно държане на нерегистрирани археологически обекти и незаконно държане на боеприпаси.

През 2016 година му е било повдигнато и четвърто обвинение за престъпление срещу стопанството. Взета му е мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 30 000 лева, изменена впоследствие на 10 000 лева, наложена му е и мярка "Забрана за напускане на Република България, освен с разрешение на прокурор".

През 2014 година Гергов е бил отстранен от длъжност като кмет на Видин, а през 2015 година е възстановен с друго решение на съда. През април 2016 година наказателното производство срещу Герго Гергов за престъпление по служба и незаконно притежавани боеприпаси е прекратено, а през ноември същата година е било прекратено и наказателното производство за престъпление срещу стопанството.

През юни 2016 година Окръжният съд във Видин е оправдал Гергов по обвинението за незаконно държане на археологически обекти, а по-късно същата година присъдата е потвърдена от Апелативния съд в София.

След приключването на делата и разследванията срещу Герго Гергов той е подал иск в съда за нанесени му от действията на прокуратурата имуществени и неимуществени вреди за 200 000 лева. В него той изтъква, че публичното му задържане и показният обиск в дома му са му причинили психически вреди и са уронили доброто му име пред видинчани, породили са в семейството му страх от нещо, което не е извършил, влошили са здравословното му състояние.

Съдът в Монтана е взел под внимание фактите по делото и е осъдил прокуратурата да плати 80 000 лева неимуществени вреди и 3000 лева имуществени вреди, отхвърлил е искът в размера до 200 000 лева. Решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд в София, уточниха от съдебната палата в Монтана. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase