Снимка: БГНЕС

Софийската районна прокуратура обвини директора на ГДБОП Калин Стоянов за опит за склоняване на прокурор да наруши свое служебно задължение по разследването за източените пари от АМ "Хемус", съобщиха от Софийската районна прокуратура.

На 11 декември след подаден сигнал от прокурори при Софийска градска прокуратура СГП е образувала досъдебното производство. В хода на разследването са разпитани множество свидетели, иззети са записи от камери за видеонаблюдение и са възложени действия на КПКОНПИ с оглед необходимостта от провеждане на всестранно и пълно изследване на обективната истина.

Още по темата

Според прокуратурата са събрани достатъчно доказателства, че на висок тон К.С. (Калин Стоянов) се е опитал да склони прокурор да се съгласи с искания на защитата на обвиняемия Б.К. (Борислав Колев). Исканията били да не внася протест по определената мярка за неотклонение на Колев - „домашен арест“, както и да се разреши на обвиняемия да пътува извън страната.

Стоянов заявил на наблюдаващия делото прокурор, че "слага точка на разследването“, като отказва да изпълни исканията на защитата, както и че ще ѝ бъде търсена отговорност за това от обществото.

Днес Калин Стоянов е привлечен в качеството му на обвиняем, като му е изпратена призовка за предявяване на изготвеното постановление за привличане към наказателна отговорност. На обвиняемия е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Досъдебното производство е взето на специален надзор от Апелативната прокуратура в София и Върховната касационна прокуратура.

Скандалът между прокуратурата и МВР избухна на 11 декември. Тогава Стоянов отрече обвиненията, че е притискал наблюдаващите прокурори и публично обяви, че те не се интересуват от разследването за пране на пари, за да се стигне до по-високите нива в схемата, за която е обвинен само Борислав Колев.
 

 

Коментари Напиши коментар

144

Анонимен

преди 4 месеца

Най-добре се смее този, който се смее последен!

143

законност

преди 4 месеца

Те затова някои кръгове се опитват да поставят прокуратурата под контрол. Направиха си изборите с машини. Следващата бариера пред произвола е прокуратурата. Кирчо вече си каза че смята да постави там свои хора.

142

Анонимен

преди 4 месеца

Така ли изглеждат кадрите на промяната? Няма вид на много умен и почтен.