Снимка: БГНЕС

Следовател в Следствения отдел при Софийска градска прокуратура (СГП) предяви обвинение за длъжностно присвояване на управителя и председател на управителния съвет на Фондация „Хелп Карма“, съобщиха от прокуратурата.

За предявяване на обвинението К. К. (Константин Кръстев) се яви заедно с упълномощен защитник. Постановлението за привличане в качеството на обвиняем беше предявено на Кръстев и неговия защитник от водещия разследването следовател след разясняване на правата му по НПК.

При разпита на К. К. като обвиняем, същият се е възползва от правото си да не дава обяснения.

Разследването по делото се води за финансови злоупотреби и неправомерно отклоняване на средства, събрани в рамките на дарителски кампании, организирани от фондацията.

Още по темата

В хода му са извършени множество действия и е събран голям по обем доказателствен материал, разпитани са десетки свидетели, назначени са данъчни ревизии на юридически и свързани с тях физически лица, като част от ревизиите са приключени, от други резултатите все още се очаква да бъдат предоставени на прокуратурата.

По мотивирани искания на СГП съдът е допуснал разкриване на банкова тайна, както и на данъчна и осигурителна информация. Във връзка с това по делото е приобщена обемна относима към предмета на разследване документация.

Назначени и изготвени са компютърна, счетоводна и техническа експертизи. Разследването по случая продължава.

"Хелп Карма" е фондация, създадена през 2017 г. от Константин Кръстев. Идеята е за платформа, чрез която лесно да се събират дарения за добри каузи. Журналистическо разследване за работата на фондация беше излъчено в три части през ноември 2020 година - в първата беше показано, че част от парите, постъпили като дарения, са били разпределяни за заплати на служителите, както и за годишни бонуси.

Част от тях достигат до 80 хиляди лева, изплатени на техническия директор на фондацията Слави Славчев. Освен това на Славчев е бил отпуснат и заем за апартамент. След среща с журналиста, направил разследването, заемът - главница и лихви, е бил предсрочно погасен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase