Снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура се е самосезирала след медийни публикации за евентуално извършени престъпления от общ характер в Държавната консолидационна компания.

Наблюдаващият прокурор е възложил на Антикорупционната комисия съответните действия.

Още по темата

Отделно е постъпил сигнал от изпълнителния директор на ДКК, съобщиха СГП.

За резултатите от проверката обществеността ще бъде информирана своевременно, заявяват от Софийската градска прокуратура.

Драмата с ДКК започна в понеделник, когато Съветът на директорите обяви отстраняването на Ваня Караганева заради редица нарушения, които успяла да извърши за краткото време като втори изпълнителен директор на компанията. Само ден по-късно принципалът - министърът на икономиката Даниела Везиева, поиска оставките на трима от директорския борд - Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска заради решението да освободят Караганева.

Министър Везиева е останала изненадана от действията на тримата членове на Съвета на директорите, които по думите й дори не са повдигнали темата преди да вземат това решение, предаде БТА. Според нея събранието на Съвета на директорите не е било свикано по надлежен ред. Везиева определи действията на тримата директори като желание за запазване на стария модел на непрозрачна работа в ДКК и "добре подготвен компромат, целящ да дискредитира изпълнителния директор и да покаже на екипа на Министерството на икономиката, който усилено работи за създаването на прозрачни, законосъобразни и целесъобразни модели, че ние сме тук, можем да се борим срещу вашите модели".

Изпълнителният директор на ДКК Рая Каназирева от своя страна съобщи, че е предала папка с нарушенията на доскорошния втори изпълнителен директор Ваня Караганева в президентството, при премиера, в ДАНС и в прокуратурата. "Не зная вече кой да информирам, честно казано! Видях, че може да се информира и да се пусне до Лаура Кьовеши. Смятам тази папка да отиде и до Европейската прокуратура", обяви Рая Каназирева.

Ваня Караганева бе назначена като независим член в директорския борд на ДКК през септември от бившия икономически министър Кирил Петков, сега лидер на "Продължаваме промяната" и най-вероятен премиер на новото коалиционно правителство. В края на октомври Караганева бе преназначена вече като представител на държавата след проведен конкурс и зае поста втори изпълнителен директор. Пак тогава бордът бе увеличен с още двама нови директори и стана 6-членен.

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 1 месец

Нeoбхoдими ca cпeшни мeрки зa нaмaлявaнe нa влияниeтo нa глaвния прoкурoр върху cлeдвaщия Виcш cъдeбeн cъвeт (ВCC) в Бългaрия. Тoвa ce пocoчвa в oцeнкaтa нa Кoмитeтa нa миниcтритe към Cъвeтa нa Eврoпa зa изпълнeниeтo oт нaшaтa cтрaнa нa рeшeниятa нa Eврoпeйcкия cъд пo прaвaтa нa чoвeкa (ECПЧ), прeдaдe БТA.

8

Анонимен

преди 1 месец

"Ден преди мораториума и съвсем на изрповодяк кабинетът в оставка Борисов 3 продължи да вкопава свои хора на ключови позиции. Сменен и разширен е бордът на директорите в най-големия холдинг на Министерството на икономиката, въпреки че мандатът му изтичаше през май 2023 г.Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДХК) е бил подновен и разширен. Тя управлява активи за стотици милиони левове." --- Ето че трябва още чегъртане, за да се спрат всички кранчета към чекмеджето!

7

sofeto

преди 1 месец

Тоя някой познавали го от преди да стане там някакъв си?