Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До средата на декември е удължен срокът на проверката за гражданството на бившия служебен икономически министър Кирил Петков. Тя започна в края на август, след като прокуратурата беше сезирана по електронната поща, че той има и българско, и канадско гражданство.

Че има проверка срещу Петков прокуратурата съобщи почти месец след образуването ѝ и ден след като Конституционния съд обяви, че съпредседателят на "Продължаваме промяната", който се спряга и за бъдещ премиер, е бил с двойно гражданство на 10 май - дата, от която е президентският указ за назначаването му за министър. Той обаче е декларирал, че има само българско гражданство, което според юристи, означава, че е подписал документ с невярно съдържание.

От прокуратурата информираха, че ще бъдат изискани всички относими към казуса документи от Конституционния съд. Това вече се е случило.

Пред БНР говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев обясни, че удължаването е максималното възможно и се е наложило, за да се изчакат документи от Антикорупционната комисия, пред която - като служебен министър, Петков е имал задължението да подаде декларация за несъвместимост.

След тази дата, наблюдаващият прокурор ще има още месец, за да каже - има или не данни за извършено от Петков престъпление, уточни Кръстев.

Днес се чака отговор на същия въпрос по отношение на главния прокурор Иван Гешев. Сигнал срещу него - отново в спецпрокуратурата, подаде служебният вътрешен министър Бойко Рашков - за неправомерно разгласяване на специални разузнавателни средства. Проверката е приключила, каза прокурор Кръстев, но как - ще е ясно по-късно през деня.

 

Коментари Напиши коментар

170

Кон

преди 1 месец

До MorskiНяма такъв закон. Тоест става дума за лъжа, която ти пишеш тук с упоение.

169

гласоподавател

преди 1 месец

България се нуждае от прилагането на Конституцията, аконите и наредбите към тези закони за да бъде,ДЕМОКРАТИЧНА,СОЦИАЛНО СПРАВЕДЛИВА И ПРАВОВА ДЪРЖАВА. Само тогава народът ще прокопса и всички ще бъдем еднакво равни пред законите.Ако днес позволим на наши любимци днас да нарушат конституцията и що годе постигнем нещо,утре ще дойде друг и ще наруши друга разпоредба на Конституцията,трети ден трети и така нататък и един ден ще се видим в чудо,че сме в една анархия.Поради това КИРИЛ ПЕТКОВ-ВИНОВЕН!

168

гласоподавател

преди 1 месец

До БГ Гражданин; Нищо подобно! В една правова държава важат Конституцията, законите, наредбите и т.н. Всеки,който иска да бъде назначен някъде на работа, наред със съответния ценз трябва да отговаря и на дадени законни изисквания.Примерно когато ставаш министър НЕ ТРЯБВА да си чужд гражданин.Казва го Конституцията.Да те попитам,ако тези от Харвард не бяха назначени за министри кой щеше да знае за тях? Значи те първо си направиха реклама с държавни пари и после станаха политици,можеха и направо..