Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу 4 лица за участие в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи и за длъжностни престъпления.

На съд са предадени бивш директор на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" (БДИБР), юрисконсулт в дирекцията и двама съветници от общините Пловдив и Марица. Те са обвинени за това, че от май 2018 г. до 28.02.2020 г., използвайки служебното си положение, получили неправомерни доходи от неизрядни бизнесмени в региона (производители на водоплаващи птици), възползвайки се от разрешителния и санкционен режим.

За целта обвинените за участие в групата общински съветници учредили през 2017 г. дружество, регистрирано на подставено лице, което да изготвя хидрогеоложки проекти и документи за узаконяване на сондажи и водовземания. Към услугите на това дружество трябвало да бъдат насочвани предприемачите от региона - след целенасочени проверки на БДИБР в техните птицеферми и под заплахата от санкции за допуснати от тях нарушения.

След създаването на дружеството двамата общински съветници предприели действия за внедряване на техни хора в администрацията на Басейнова дирекция. Първоначално поискали от тогавашния директор на дирекцията да се отчита пред тях с 10 000 лв. месечно.

След категоричния му отказ го злепоставили пред министъра на околната среда и водите и той бил уволнен. Впоследствие, използвайки контактите си, наложили на негово място да бъде назначен като директор обвиненият по-късно за участие в престъпната група, съобщиха от прокуратурата.

Новото ръководство на БДИБР назначило проверка на 30 ферми за водоплаващи птици в региона, която установила в много от тях използване на неузаконени водоизточници. Част собствениците били насочвани за решаване на проблема към дружеството на престъпната група, където от тях било искано да платят 5000 лв. горница за узаконяването. Други били уговаряни да платят еднократна „такса спокойствие“ в същия размер, за да продължат да работят безпрепятствено. По отношение на дружествата, които склонили да платят, проверките били незабавно прекратявани.

Коментари Напиши коментар

21

неандерталец

преди 6 месеца

Всички цени литнаха, такса "Спокойствие" също.

20

Диана

преди 7 месеца

Ще видим какво ще каже съдът, но според мен да си платиш горницата на глобата не е кражба, важното е как са отчетени тези глоби, а тук не се споменава нищо по въпроса...Типична БСПарска хайка! БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!

19

Америка за България

преди 7 месеца

До Николай Стоименов. Шкафчетата са ви на раменете,затова ви е трудно да мислите. От "Америка за България" ви пуснаха фейка и вие лапнишарани клъвнахте. Чия е тази фондация? Едно пиле ни каза, че е на Сорос. Колко депутати има ПП? 65 и от тях 47 са членове на тази фондация. Шкафчетата на раменете ви какво мислят по въпроса?