Снимка: БГНЕС

Правосъдният министър Янаки Стоилов подкрепи кандидатурата на съдия Галина Захарова за председател на ВКС. В момента тя е заместник-председател на институцията.

Захарова беше издигната единодушно от колегите й от върховния съд. Пред медиите Стоилов коментира, че тя притежава всички небоходими качества, за да оглави ВКС, в това число кандидатурата й отговаря на всички изисквания и стандарти.

Стоилов заяви още, че при това положение не вижда причина да издига своя кандидатура за поста. Той не намира проблем в това, ако кандидатурата на Захарова остане единствена, предаде БТА.

Стоилов коментира и проваления избор за членове на ВСС от преди няколко дни, когато в Общото събрание на съдиите се включиха само една четвърт от тях. Той призова да не бъде подценявано ниското доверие към ВСС, довело до ниското участие в Общото събрание.

Стоилов припомни и, че в предишния парламент вече е започнала дискусия за промяна в Закона за съдебната власт в частта за формулата, по която се конституира ВСС.

По повод делото в ЕСПЧ, с което съдия Мирослава Тодорова осъди България, Стоилов призова политиците да си дават сметка, че и в най-силните си позиции трябва да се съобразяват с правото. Проблемът е, че тези решения от Съда в Страсбург идват късно и не засягат статуса на хората, заради които са започнали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase