Снимка: БГНЕС

Общо 490 обвиняеми и осъдени лица с наложени мерки за неотклонение или влезли в сила присъди са били пуснати на свобода с е-гривни за времето от април 2019 г. досега. Това показват данни, предоставени от Министерството на правосъдието по искане на „Монитор“.

От статистиката става ясно, че броят на престъпилите законите у нас, които вместо да са в домашен арест или в затвора имат възможност да ходят по улиците, но с електронно наблюдение, варира на около 200 на година. Така от април 2019, когато стартира системата за електронен мониторинг, до края на същата година посредством т.нар. е-гривни са били контролирани 60 души. Броят им е значително по-голям през следващата 2020 г., когато под такова наблюдение са били 235 обвиняеми и осъдени.

Мнозинството от тях - 201, са били с мярка за неотклонение „домашен арест“.

Останалите 34 са били с влезли в сила присъди. Част от тях са били осъдени на „пробация“, а други - на затвор. Горе-долу същият е и трендът през настоящата година. От началото на 2021 г. до средата на септември чрез средствата за електронно наблюдение са контролирани 195 души - 164 са с мярка за неотклонение „домашен арест” и 31 - осъдени на „пробация” и „лишаване от свобода”.

Прилагането на е-гривни у нас стартира главно заради пренаселеността на родните затвори. То беше финансирано с пари от ЕС по Оперативна програма „Добро управление“, като общата стойност на договора за закупуването и внедряването на първите 250 устройства бе в размер на 1 341 572 лв. От Министерството на правосъдието съобщиха още в края на 2018 г., че е приключило изпълнението на обществената поръчка за изработката на първата част от устройствата, като няколко месеца по-късно - през 2019 г., стартира и изпълнението на проекта.

Е-гривните се използват спрямо лишени от свобода, които изтърпяват присъдата си с по-лек режим в затворнически общежития от открит тип, лица с пробационни мерки, които предвиждат ограничаване на движението, както и при подсъдими с мярка „домашен арест”. Те се следят и контролират от команден център при ГДИН, като работят на радиочестотен и джипиес принцип. Устройствата дават незабавна информация дали хората, на които са сложени, спазват наложените им ограничения, като изрично изискване е самите лица да са дали своето съгласие.

Ползите от електронното проследяване са свързани с намаляване на разходите и преодоляване на пренаселеността на затворите. Освен е-гривните, които се водят устройства за персонална идентификация, бяха закупени също и настолни персонални устройства за радиочестотен контрол, както и GPS-и за проследяване на нарушителите.

Е-гривните са меки като материал. С тях арестантите могат да се къпят и да спортуват. С подобни гривни осъдените на пробационни мерки се освобождават от задължението да се разписват всеки ден. В случай че оборудваният с устройството го отстрани от тялото си, веднага се подава сигнал, като мобилни екипи на затворите и на полицията действат съвместно и правят проверка. Има инструкция за взаимодействието между служителите на Министерството на правосъдието и на МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase