Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според главния Иван Гешев прокурор това, което се готви да направи НС с промените в Закона за съдебната власт не е юридическа реформа, а юридическа катастрофа. Това е оценката на прокуратурата, която главният прокурор Иван Гешев обяви преди да вземе участие в правната комисия.

Още по темата

Според него спецпрокуратурата и спецсъда са най-ефетвитните и са били приветствани от ЕС.

Гешев предупреди, че ако бъдат закрити, ще има и реакция от Брюксел.

„Случили ли се това, никой няма да бъда мотивиран отново да работи същото, а това ще се наложи след реакцията от ЕС“, каза той.

„През последните дни слушам политическото клише - юридическа реформа. Според оценката на прокуратурата това не е юридическа реформа, а юридическа катастрофа, за която цената ще платят българските граждани, какво обикновено. Тези законопроекти не реформират, а унищожават нещо работещо”, коментира главният прокурор.

Според него с предложените законопроекти ще се стигне до застрашаване на защитените свидетели.

„Ще използвам житейския термин - смачкване на най-важните дела в държавата - фактически и практически. Говоря за дела срещу лица, които медиите наричат, олигарси. Срещу организираната престъпност, свързана с убийства, изнасилвания, телесни повреди, телефонни измами и какво ли още не”, предупреди Гешев.

„Ако се случат тези проени това не е интересът на българските граждани, а на престъпността, не тези, които бяха недосегаемите“, посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase