Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служебният кабинет реши да отправи искане до Конституционния съд /КС/ за даване на задължително тълкуване на член 130в, точка 3 от Конституцията. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на правосъдието Янаки Стоилов, цитиран от БТА.

Още по темата

Въпросът към Конституционния съд е включва ли се в правомощията на министъра на правосъдието възможността да прави предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд /ВКС/, на председателя на Върховния административен съд /ВАС/ и на главния прокурор в хипотезата на чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията. Става дума за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които водят до уронване престижа на съдебната власт, обясни Стоилов.

Според него искането е допустимо, тъй като КС не е давал тълкуване по такъв въпрос. "Явно нормата на цитираната разпоредба в Конституцията е предизвикала противоречиво тълкуване сред членовете на Висшия съдебен съвет /ВСС/, което налага по недвусмислен начин да се изясни нейното съдържание. В противен случай би се оказало, че ВСС е не само органът, който разполага с правомощията да прилага посочените разпоредби, но той би установил и тълкуване с официална задължителност. А както знаем КС е единственият орган, който може да дава задължително тълкуване на конституционните разпоредби", каза Стоилов. По думите му в Конституцията се казва, че министърът на правосъдието може да иска освобождаване на съдии, прокурори и следователи. Тук смятаме, че се включва и освобождаването на ръководителите на лицата, които заемат висши ръководни длъжности в съдебната власт, допълни той.

Макар и свързано с определен случай, което придава практическо значение, т.е. създава правен интерес за искането на това тълкуване, то би имало по-широко значение, засягащо статута на председателя на ВКС, на председателя на ВАС и на главния прокурор, заяви Стоилов.

"Смятаме, че това правомощие на министъра на правосъдието е в съответствие с принципите за разделение на властите и правовата държава. Ако се приеме обратно разбиране, ще се окаже, че само членове на ВСС могат да инициират такава процедура, а това противоречи с идеята за баланса и взаимния контрол между властите",
отбеляза министърът.

Янаки Стоилов ще сезира и ВАС, тъй като е заинтересован по отношение на отказа на ВСС да разгледа по същество внесеното искане за освобождаване на главния прокурор. Там основанието е различно и се отнася до правомощията, които министърът има съгласно Закона за съдебната власт, обясни той.

"По този начин можем да докажем, че Конституцията и законодателството разполагат с необходимите инструменти, стига да има кой да си служи с тях. Това е както правна повеля, така и очакване на огромното мнозинство от българските граждани да функционират пълноценно институциите, да не се отклоняват от изпълнение на нормативно възложените им функции", коментира Стоилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase