Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пленумът на ВСС отхвърли като недопустимо внесеното от правосъдния министър Янаки Стоилов предложение за започване на процедура за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Още по темата
Решението беше взето с 12 гласа "за" към 8 "против". Дебатът по темата продължи повече от пет часа.

Иван Гешев не гласува, тъй като е засегната страна. Янаки Стоилов пък няма право на глас по закон.

Миналият петък Янаки Стоилов едновременно внесе искането и свика Висшия съдебен съвет. Искането е над 100 страници - мотиви плюс приложение, съдържащо публикации от наши и чужди медии и прессъобщения на прокуратурата.

С тях вътрешният министър Бойко Рашков аргументира твърденията си, че с действията или бездействията си Иван Гешев е уронил престижа на съдебната власт и е нарушил Етичния кодекс на магистрата.

Обвинител номер едно реагира чрез говорителя си Сийка Милева, която каза, че това е политически акт и пиар. "В предложението се съдържат само политически, но не и юридически аргументи, и то без никаква конкретика. Оттук нататък компетентен е ВСС".

Преди днешното заседание Иван Гешев изпрати до Висшия съдебен съвет още прессъобщения и публикации, свързани с дейността на държавното обвинение и поиска те да бъдат добавени към материалите, внесени от правосъдния министър.

Реакции след решението на ВСС вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Коментари Напиши коментар

402

Анонимен

преди 2 месеца

Хората доста се напатиха от нереалистични обвинения на прокурори, които отпадът в съда, но съдебният процес завършва в най-добрия случай след 1 година, а късането на нерви и страха от отсъждането са за сметка на тъжителя. Още по-тежко е на тези, които престояват по 1,5-2 години в ареста на спецпрокуратурата без да са виновни. Отделно присъдите на спецсъда често са осъдителни и се налага оспорването им.Така че депутатите правилно искат закриване на спецзвеното и оставка на бишия шеф на СпП Гешев

401

Анонимен

преди 2 месеца

Тази новина, която М.Спасов изнесе: че указът за специалност Право във ВМШ да важи до 1991 г, а Каскетът е завършил школата през 1994г. ако се потвърди, ще отпадне висшето му образование, а ВСС ще стане за смях. Дай бое да е прав адв. Минчо Спасов!!!

400

Анонимен

преди 2 месеца

Гешев ...# Оставка, съд, затвор ... # Гешев е позор ...