Снимка: БГНЕС

Да причиниш катастрофа и да получиш обезщетение е възможно. За прецедент в практиката разказва адвокатът по застрахователно право Деян Николов, цитиран от "Монитор".

Преди няколко дни Върховният касационен съд е постановил решение по дело, с което е създало прецедента, добавяйки нова хипотеза, при която едно пострадало при ПТП лице има право да получи обезщетение.

„До този момент се приемаше, че, при всички положения водачът на автомобила, с който е причинена катастрофата, няма право на обезщетение за претърпени от него телесни повреди. С Решението на ВКС, обаче, вече се допусна едно изключение от това правило: ако причината за катастрофата е техническа неизправност на автомобила и собственик на автомобила е лице, различно от водача, то отговорността за настъпването на катастрофата е на собственика, а не на водача“, пише адвокат Николов.

 При това положение, водачът, ако е претърпял телесна повреда, има право на обезщетение от застрахователя на автомобила по "Гражданска отговорност". С такова право разполагат и близките на водача, ако е загинал вследствие от катастрофата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase