Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Апелативният съд във Велико Търново потвърди решението на Окръжния съд в Русе, с което УМБАЛ „Канев“ се осъжда да плати на Милица А. обезщетение в размер на 50 000 лева заради лекарска грешка, съобщиха от Съдебната палата в крайдунавския град.

Делото бе образувано по иск на 29-годишната жена, в която тя твърдеше, че дясната й гърда е била премахната, без да е имало необходимост от такава осакатяваща операция. Решението на Русенския съд от юни м.г. е било обжалвано от болницата с мотив, че "медицинските специалисти са действали в условията на оперативна самостоятелност". Не е обжалвано обаче решението на Апелативния съд, затова то е окончателно и влиза в сила. Болницата трябва да плати на Милица и 8644 лв. за разноски по делото.

Апелативният съд е споделил изводите на Русенския съд, че са допуснати съществени пропуски в диагностиката, което е довело до неточна диагноза, непотвърдена с необходимите изследвания, а оттук и до прибързаното решение за отстраняване на млечната жлеза, без тази операция да е била спешна, неотложна и животоспасяваща.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase