Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в България беше изцяло работно. Темите, които обсъдихме, не са обхващали въпроси извън проблематиката, засягаща нейната дейност. Най-важният резултат от тази визита беше, че ще стартира бързо попълването на останалите места - 6 от 10, на българските европрокурори. Това заяви служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов пред Нова телевизия.

Още по темата

„Добре е, че се засегнаха и някои други теми, които засягат правната система на България. Например за специализираното правосъдие, което става ясно, че е повече политически, отколкото юридически въпрос. Това е в компетенцията на българските власти", каза още той.

По думите му констатация на Лаура Кьовеши е, че специализираното правосъдие е излишно и че дали ще го има, зависи повече от предложението на министъра на правосъдието, на правителството и на парламента.

"Тя изрично заяви, че се преследват определени престъпления. Няма списък от хора, които трябва да понесат отговорност, но трябва да се знае, че е необходимо да има проверки и разследване по високите етажи на властта и те трябва да приключват бързо и с ясен резултат", посочи Стоилов.

"От България има постъпили редица сигнали към Европейската прокуратура, но може би тепърва ще стават ясни тези, които заслужават по-голямо внимание", допълни още той.

„Това, което тя очаква, е да има сътрудничество както с Прокуратурата, така и с други органи в България, включително и с такива от системата на МВР. Според мен това е правилно, защото колкото епо-задълбочено е това сътрудничество, толкова по-добре”, коментира служебният министър на правосъдието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase