Снимка: БГНЕС

Директорът на сектор "Културно-исторически ценности" в Главна дирекция "Национална полиция" Ангел Папалезов е бил обвинен днес за участие в организирана престъпна група за трафик на културни ценности и пране на пари.

Ръководител на групата е намиращият се в Дубай Васил Божков, каза Валентина Маджарова, изпълняващ длъжността ръководител на Специализираната прокуратура. По решение на наблюдаващия прокурор Папалезов е на свобода срещу подписка, а от държавното обвинение отрекоха да са нахлували в кабинета му, предаде БНР.

Още по темата
Според прокурорското постановление, освен Папалезов  и намиращият се в Дубай Васил Божков, в групата са участвали още десетина души.

Нямало конкретика и имало изброени много членове от Наказателния кодекс, каза адвокатът на висшия полицай. Според Стефан Карайотов постановлението е: "Кухо, ама това е съвсем кухо, та чак дрънчи от него".

След акцията миналата седмица от прокуратура разпространиха снимки от обиските в дома и кабинета на Ангел Папалезов. Беше изрично посочено, че са намерени визитни картички на Васил Божков и поставената в списъка "Магнитски" фондация "Тракия".

"Истинско безумие, защото този човек не го познавам, познавам служители на фондация "Тракия", но това е свързано с изпълнение на служебните ми задължения през годините. Аз работя по линия на културно наследство от 2003 година насам. Ще е професионален срам, ако аз не ги познавам и не съм срещал с тези хора", каза Ангел Папалезов.

"Със Спецпрокуратурата и следствието в годините назад сме имали успешни акции", спомни си днес той. По думите му "в една от най-хубавите акции лично наблюдаващ прокурор е била Сийка Милева, където успехът е международен".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase