Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Образувани са 6 преписки спрямо всяко едно от санкционираните от САЩ лица, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Още по темата
"Прокуратурата изрази позиция, с която напълно подкрепи партньорите от САЩ, за това, че върховенството на закона стои в основите на всяка демократична държава", коментира тя.

Относно бизнесмена Васил Божков, който се намира в Дубай, Милева посочи, че освен 18 обвинения за различни престъпления, са налице и няколко разследвания с различен предмет на дейност.

За бившия депутат от ДПС Делян Пеевски тя посочи, че през годините са извършвани редица проверки като предстои те да бъдат анализирани.

"По отношение на Манолев, Харалампиев и Томов прокуратурата в Благоевград и Специализираната прокуратура са внесли обвинителни актове и делата се намират в съдебна фаза. Всички престъпления, за които е ангажирана наказателната им отговорност, са корупционни”, допълни Милева.

Тя добави, че пълна проверка ще бъде извършена и на Илко Желязков.

Милева коментира и скандала с изнесената информация за подслувани политици.

"До момента не е установено  незаконно подслушване на политици или кандидати на изборите за 45-ия парламент", увери тя.

"Образовано е наказателно производство, възложено е  разследване на НСС, разпитани са 11 свидетеля", каза Милева.

Тя обясни още, че след разпространената информация в средствата за масово осведомяване, по делото е сезирано Националното бюро за контрол на СРС, от което е поискана информация дали има нарушения на Закона за СРС и дали са били обект на незаконно подслушване споменатите в медиите лица.

"Очакваме резултатите от проверката. И ще предприемем действия", каза Милева. Тя припомни, че прилагането на СРС се разрешава от съдия.

"Главният прокурор може да поиска разрешение за прилагане на СРС само за ограничен кръг престъпления, каквото е например тероризмът", каза тя.

Милева коментира, че разпространяването на фалшиви новини уронва престижа на институциите и руши българската държавност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase