Снимка: БГНЕС

В Търговище осъдиха мъж, събирал принудително задължения. 40-годишният мъж е осъден на 5 години "лишаване от свобода" при общ режим и глоба от 5000 лева за това, че при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, с цел да принуди петима души да върнат заемите си към кредитна институция, ги заплашил с насилие и с убийство.

Деянието било придружено и с нанасяне на лека телесна повреда на двама от тях. Мъжът бил привлечен към наказателно отговорност от Окръжната прокуратура в Търговище, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.

Обвиняемият работел като офис мениджър във фирма за бързи кредити в София. Длъжностната му характеристика включвала да отговаря за получени суми по одобрени кредити и да оперира с финансови средства, собственост на същата.

През декември 2017 г. осъденият бил командирован в офис на фирмата в Търговище, като една от задачите му била да се заеме с уреждане на забавени плащания.

На 11 и 12 декември 2017 г. обвиняемият организирал и осъществил срещи с двама мъже и три жени, които имали задължения към кредитната институция, която представлявал. Във всички случаи той се държал агресивно с клиентите и отправял към тях и към семействата им различни закани и заплахи за саморазправа, нанасяне на побои и дори се заканвал "да ги убие".

Двамата мъже станали жертви не само на вербална, но и на физическа агресия от страна на мъжа, който още в началото на срещите си с тях, за да ги респектира, им нанасял по няколко удара. Поведението на мъжа и неговите действия довели до сериозни притеснения и страх у потърпевшите.

Решението на Окръжния съд в Търговище подлежи на протест и обжалване пред Варненския апелативен съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase