Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев предлага на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков и председателя на ДАНС Димитър Георгиев и на изборите на 11 юли да има Национално междуведомствено звено.

Създаването му цели да подобри взаимодействието и координацията между институциите с оглед законосъобразното провеждане на изборите.

Работата на тази структура е показала през годините трайно добри резултати и практики, които са изцяло в интерес на българските граждани, мотивира се Гешев. Обхватът на нейното действие е от деня на откриване на предизборната кампания до 30 дни след обявяване на официалните резултати от изборите от ЦИК.

По думите му благодарение на добрата координация и обмен на информация между институциите при проведените на 04 април 2021 г. избори са предприети редица действия по предотвратяване на престъпления против политическите права на гражданите.

В хода на съвместната работа се събраха доказателства за дейността на организирани престъпни групи, създадени с цел купуване на гласове за определен кандидат, политическа партия или коалиция, за което бяха повдигнати и обвинения.

При проведените на 4 април избори за първи път по искане на прокуратурата по реда на Закона за мерките срещу изпирането на пари са наложени запори за над 425 000 лв., а при извършени претърсвания са иззети 383 000 лв. в различни валути, посочват от държавното обвинение.

По този начин над 800 000 лв. не били включени в опитите за "изборна търговия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase