Снимка: БГНЕС

С окончателно решение на ВКС бившият министър на отбраната Николай Ненчев е оправдан по обвинението за неизпълнение на договори с руската компания РСК „МиГ“ относно ремонта и доставката на резервни части за самолети МиГ-29, съобщиха от ВКС.

С решение от днес, 10 май 2021 г., по наказателото дело срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев, тричленен състав на Върховния касационен съд оставя в сила въззивното решение от 13 юли 2020 г. на Софийския апелативен съд.

Още по темата

Мотивите на решението не са публични, тъй като делото е с гриф за сигурност.

Делото е образувано по касационен протест срещу решението на Софийския апелативен съд, с което е потвърдена изцяло присъдата от 02.07.2019 г. на Софийския градски съд.

С първоинстанционната присъда подсъдимият Николай Ненчев е признат за невиновен и е оправдан по повдигнатото обвинение за извършено престъпление по служба по чл. 282, ал. 3 вр. ал. 2 вр. ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от НК за това, че в качеството му на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – министър на отбраната на Република България, не изпълнил служебни задължения, произтичащи от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, и от това са настъпили значителни вредни последици за българската армия, като случаят се явява особено тежък.

Коментари Напиши коментар

21

Христо Христов

преди 4 месеца

До Цола Драгойчева/13"Сега остава някой следващ про-натовски кабинет да поиска "Нефтохим" да плати дължящите данъци за последните 15 години" - аз знам, че натовецът соломон паси помогна на луканов да спаси бкп от разпад и лустрация а натовецът иван костов беше поставен от луканов да спаси нефтохим, от опитите на виденов, да си плаща данъците на България. Когато руснаците гръмнаха луканов, иван костов им даде нефтохим и продължиха да не плащат данъци към държавата.Толкоз за НАТО и България.

20

Гражданин

преди 4 месеца

Aми той ,,независимият съд,, го оправда напълно само,че т.н. временна комисия дали ще го оправдае? Особено пък ако Президентът назначи за МО Николай Цонев. Така,че мокета да хваща самолета за Занзибар където понаправи приятели по време на мача на Тервел Пулев. Това решение на съда е нищожно защото е платено.

19

Камен

преди 4 месеца

Натиснаха копчето на бюрека.И добре че НЕ ги ремонтираха в раша.Колко от нашите пари потънаха там!