Снимка: БГНЕС

Петима кандидати за народни представители са задържани за купуване на гласове, съобщиха на брифинг от прокуратурата. Двама от тях са задържани за 72 часа, един е с мярка "подписка", другите са задържани за постоянно в ареста.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обясни на брифинг, че са установени групи, които са се занимавали с различна престъпна дейност като лихварство, каналджийство, пране на пари, наркотрафик и наркоразпространение, които в навечерието на изборите са търсили различни начини и схеми, чрез предлагането на имотни облаги, да осигурят гласове за различни политически сили.

Човек от чужбина извън ЕС купувал гласовете. От прокуратурата обаче не съобщиха имена.

В СГС се водят производства по четири дела против политическите права на гражданите, посочи ръководителят на Софийската градска прокуратура Илияна Кирилова.

Групата е действала от 6 февруари до датата за провеждане на изборите на територията на цялата страна, а структурата ѝ е била пирамидална. Установено е, че лидерът й е собственик на 4 търговски дружества, с които стопанисва хотелски комплекс, метан станция и кабелна телевизия.

Друг от участниците в групата е бивш зам.-кмет и настоящ общински съветник, а третият участник бил с влияние в квартали с ромско население. Делото e образувано и водено от районната прокуратура в Пловдив, но е изпратено по компетентност на столичната прокуратура.

За първи път по Закона за мерките срещу изпирането на пари по искане на държавното обвинение са били запорирани около 425 000 лв., а при претърсвания са иззети суми в различни валути в размер на над 383 000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase