Снимка: БГНЕС

Дело за забрана на половата дискриминация стана повод за остра реакция от страна на министър-председателя по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"За мен като вицепремиер намесата в теми като семейството, християнство, децата, защитата им от страна на държавата пряко засягат националната сигурност. В България думата "майка" е свята", заяви в позиция до медиите Каракачанов.

По думите му са внесени от Гражданската колегия на Върховния касационен съд в деловоството на Конституционния съд на България серия от въпроси, касаещи равенството пред закона и забраната за половата дискриминация.

Върховните съдии искат от Конституционния съд да отговори дали понятието "пол", което е дефинирано на ниво Основен закон, е в тези зададени граници или би могло да се тълкува като "самостоятелно психологическо и/или социално изражение, различно от биологичното?".

По думите на Каракачанов това разпореждане за образуване на тълкувателно дело е на Председателя на ВКС Лозан Панов, касаещо правата на мъж, определящ се като "трансджендър", който иска от общинска администрация имената му от мъжки да се сменят с женски.

"Едва ли жалбата на един трансджендър, че са му отказали смяна на имената от мъжки на женски е истинският повод съдиите от ВКС да поискат тълкуване на конституционни текстове, които са стожери на държавността, християнските ценности, морала и нормалността", категоричен е  още в позицията си вицепремиерът Каракачанов.

Наред с това в текста се иска тълкувание дали традиционната религия в България е източноправославното вероизповедание, засягат се нормите за семейството, майчинството и децата, поставени от Основния ни закон под закрила на държавата и обществото, брака като доброволен съюз между мъж и жена и това, че жената - майка се ползва от особена закрила.

"В България защитата на християнската религия е заплащана с кръв в мракобесните години на турското робство. В България жената - майка, семейството и децата са основна ценност и стожер на обществото. Не разбирам хората, които са си позволили да искат тълкуване на тези ценности, защитени и в Конституцията на България. Защо? Кому е нужно? Чии интереси защитават хората в подопечния Ви съд, г-н Панов?", пита още в обръщението си Каракачанов.

"Спирам с Вас и се обръщам към българските граждани. В качеството ми на заместник министър-председател и министър на отбраната, заедно с депутатите на ВМРО в 43-ото и 44-ото Народно събрание, спряхме всякакви подобни опити за налагане на извращението като норма в българското общество.

Аз заставам зад огромната част от българското общество, което се противопостави именно на това. И съм убеден, че заедно ще продължим да се борим извращението да не става норма в държавата ни.

Убеден съм също така, че заедно с Вас - нормалните български граждани - няма да допуснем и занапред подобни неадекватни политики, насочени срещу нормалността, семейството, християнството, държавността и националната сигурност на България", завършва вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase