Снимка: БГНЕС

Административният съд в Бургас обяви за нищожно строителното разрешително за изграждането на курортния комплекс "Алепу вилидж" в защитената местност Алепу край Созопол.

В мотивите на съда е посочено, че са установени документни и други престъпления, а разрешителното е издадено в противоречие с материалните разпоредби на закона.

Още по темата
Днешното решение на магистратите идва след протест на Окръжната прокуратура.

Делото бе образувано през юни 2020 година. Съдът счита, че разрешението за строеж от 10.09.2018 г., издадено от главния архитект на община Созопол, е в разрез с разпоредбите на закона, а именно липса на законосъобразно изработени инвестиционни проекти, представляващи основна и задължителна предпоставка за издаването му.

В хода на производството пред Административен съд - Бургас са били констатирани данни за документни и други престъпления, които са установени от заключение на съдебна експертиза.

Според тях част от инвестиционните проекти до кмета на община Созопол не са подадени от лицето, посочено в него за заявител, респективно. не са подадени от лице, имащо качеството на възложител.

Община Созопол е осъдена да заплати на Окръжната прокуратура направените съдебни разноски по делото в размер на 150 лв. Решението на съда подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase