Снимка: БГНЕС

Със свое тълкувателно решение Върховният касационен съд (ВКС) отваря по-широко вратата за осиновените лица, които искат да научат своя произход. Решението е произнесено по повод на конкретен казус, свързан с 52-годишна жена, която искала да узнае произхода си.

С това съдебно решение се променя съществено правният поглед върху прилагането на закона в тази му част, смята адвокат Жанета Бюйлекова. Пред БНР тя го определи като "фундаментално решение, което ще даде спокойствие на съдиите да постановяват актовете си в тази насока".

"В много случаи хората просто не смеят да проведат такова производство, със съмненията, че ще бъде напразно", допълни тя.

Бюйлекова посочи, че много от съдилищата предоставят право на информация на осиновените лица, а изключенията са единици.

"По-скоро единици съдилища, но във всичките им състави упорито приемат тезата, че когато биологичният родител е установен и се установи за него, че има ново семейство, ще бъде нарушен балансът в това семейство, затова няма да се предоставя информацията. Като тези родители дори не се уведомяват за това производство и не биват изслушвани в него, което е абсурдно", каза още тя.

Дори когато е имало установени здравословни проблеми, някои от съставите са приемали, че те не са така добре генетично изразени, за да се предостави такава информация, поясни юристът.

Правото да се познава произходът е изконно човешко право, подчерта Жанета Бюйлекова.

"Кръгът на лицата, които са засегнати от тази проблематика, е огромен. Около 2 милиона българи са засегнати от тази тема. Освен биологичната майка, която в повечето случаи споделя с новото си семейство, това са братя, сестри, лели – един широк кръг хора – искат да получат информация за това дете, но нямат тази правна възможност", обясни още Бюйлекова.

Нашият законотворец упорито премълчава тази тема и не желае да работи по нея, смята адвокатът. Въпреки международни препоръки към страната ни за въвеждане на законодателство, което да гарантира правото на осиновеното лице да знае своя произход, като че ли все повече се стеснява възможността човек да може да разбере кои са корените му, коментира тя.

По сегашния текст в Семейния кодекс децата на осиновения нямат право да водят такова производство. "Тоест когато осиновеното лице е починало, де факто нямат правна възможност да разберат какви са корените им. Пак дори през призмата на генетичната предопределеност за някои заболявания".  

"И е факт, че въпреки законодателната рамка, която имаме, хората се откриват. Търсят се, намират се и няма драма в това", каза още Жанета Бюйлекова.

Тя сподели случаи от практиката си, в които хора с различни заложби искат да узнаят произхода си, има и клиенти осиновители, които спокойно разговарят с децата се на тази тема и също се интересуват от техния произход.
 

Коментари Напиши коментар

18

името ми е име

преди 7 месеца

Тъпо, тъпо, тъпо! Защо тогава хората да осиновяват, след като като вложат пари, сили, желание, енергия, нерви, имоти, осиновените да отиват и да разбират кои са ги захвърлили и да им прощават и да се връщат при тях.А за осиновителите остава мъката.

17

До 16

преди 7 месеца

Аз съм чистокръвен българин, но понеже от години се говореше, че д - р Ардашев продавал бебета. Казах ви направих какво ли не, но нищо и половина. Освен това акта за раждане бе издаден две седмици след смъртния акт?!?! Защо. Не вярвам че има господ и той щял да ги съди. Но уви много закъсня тая наредба...

16

До Веспер

преди 7 месеца

За здрави, бели бебета се чака на опашка и се дават дебели пачки под масата. От години е така.През последните години се чува, че в някои здравни заведения хитруват и се опитват да пробутват на кандидатите за осиновяване по-белички ромчета.Затова някои осиновители водели със себе си медицинско лице за консултант. При новородените ромчета определени участъци от кожата имали специфичен оттенък, дори и когато се случи тези деца да са с по-светла кожа. Но това можел да го прецени само опитен.