Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Басейнът и оградата на Иво Прокопиев в "Буджака" са незаконни, стана ясно от съобщение на прокуратурата.

След проверка, възложена от Върховна административна прокуратура (ВАП) относно незаконни строежи и достъп до плажна ивица по Черноморието, възложена на Дирекция „Национален строителен контрол“ и извършена от РДНСК -Бургас, е сезирана и Община Созопол.

Още по темата

Представители на общината са установили нарушения на разпоредбите на чл. 157, ал. 1 и ал. 2 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) - при строеж на „Открит басейн“  в частен имот в местността „Буджака“, землището на Созопол, за което има и съставен акт за установяване на административно нарушение. Въз основа на тези констатации и след проведено административно производство, кметът на Община Созопол е издал заповед за спиране на изпълнението на строителни и монтажни работи на строежа.

Строителството може да продължи само с разрешение на административния орган, издал заповедта, едва след отстраняване на причините, довели до спиране на строежа и представяне на надлежни доказателства за това. Заповедта е връчена на пълномощник на собственика.

От представителите на общината, в същия имот, е констатирано и наличие на незаконен строеж – „Плътен зид на масивна ограда“ с височина два метра, изградена в нарушение на издаденото разрешение за строеж (РС). С друга заповед и след проведена процедура, кметът на Созопол нарежда премахване на незаконния строеж над височина на цокъла 0.60 м., колкото предвижда РС.

След влизане в сила на заповедта, ще се отправи покана до собственика за доброволно изпълнение на премахването, а при липса на такова – ще се пристъпи към принудително такова.

По разпореждане на ВАП през месеците юли, август и септември бяха извършени редица проверки от компетентни органи – ДНСК/РДНСК, съответни общини и министерства на незаконни строежи и достъп до плажна ивица по Черноморието. Като резултат се стигна до издаване на редица заповеди за спиране на незаконни строежи и премахване на други в парк „Росенец“, на плажа „Обзор“, а във връзка с  открити нарушения, бе внесен протест срещу разрешението за строеж от 10.09.2018г., издадено от главния архитект на Община Созопол за „Алепу вилидж“, както и срещу осем разрешения за строеж от 05.12.2019 г., издадени от главния архитект на община Несебър за „Комплекс „Венид Еко вилидж“ - жилищни сгради и хотел - етапно строителство, 36 броя къщи/къщички.

Коментари Напиши коментар

37

Анонимен

преди 1 година

Ей, цял басейн имал. Да го разруши и да си изскара разрешително. А за оградата - че то половин България е в нарушение заради оградите си, ама никой не ги бара! Използват закона за да му отмъстят! Не може да се сравни с бойковите чекмеджета и палатите на Доган, където не можеш да минеш. Ама народа пак си иска Бойко и това е. Ей затова всеки нискочел фен на Бойко покрай мене му правя черен живота и нямам жал към тях.

36

Маринов

преди 1 година

Къде е сега Христо Иванов? Няма ли да направи една акция с живо предаване и да поведе народа към плажа, който Прокопиев е окупирал незаконно?

35

Ася

преди 1 година

На тоя мошеник всичко сигурно му е незаконно