Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов три пъти се е явявал пред разследващи органи за обяснения, каза главният прокурор Иван Гешев пред депутатите от правната комисия в НС.

Още по темата

„Първата проверка е за аудиозаписите по сигнал на Христо Иванов, за фотографа, снимал премиера и за това, което някои медии наричат „Къща в Барселона“ и „Барселона гейт“, обясни той.

„Става въпрос за три различни казуса, в две различни прокуратури, с трима или повече наблюдаващи прокурори. Това е, което ми е известно“, обясни Гешев.

„Публично известно е, че премиерът даде изявление за снетото му обяснение за т.нар. "къща в Барселона". Никой не пита защо в Испания продължава толкова дълго разследването. По другите две досъдебно производство и проверката за аудиозаписите и снимките, три пъти се е явявал като свидетел. Ако трябва ще му бъдат снети обяснения още 20 пъти. Нямаме притеснения. Както знаете има действащ министър с обвинение, зам.-министър", настоя главният прокурор.

Иван Гешев коментира и обвиненията в полицейско насилие по време на първия голям протест на 2 септември пред парламента.

„Никоя полиция в Европа няма да изтърпи това, което изтърпя нашата. Нямаше да изтърпи толкова бой, защото и те си имат семейства и родителите. Благодарен съм им, че защитиха институциите и не допуснаха да пострадат граждани“, посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase