Снимка: БГНЕС

11671,77 кг. сладолед от несъответстващите партиди са спрени след проверки в обекти за производство на сладолед.

463 проверки за спазването на нормативните изисквания за безопасността му са извършени на територията на цялата страна след сезиране на Българската агенция за безопасност на храните от Върховната административна прокуратура (ВАП).

Преписката е образувана от ВАП по информация в медиите, в която се цитират разкрити случаи на съдържание на колиформи и ешерихия коли в продавания в страната сладолед.

При извършените 41 проверки са взети 67 проби от готов продукт от предприятия за производство.

Пробите са изпитвани за съответствие с изискванията на Регламент (ЕО) 2073/2005 относно микробиологични критерии за храните по показатели за безопасност (Salmonella) и за хигиена на технологичния процес (Enterobacteriacea). До момента са получени резултати от лабораторни изпитвания на 27 бр. проби, в 10 от които е установено несъответствие по показател Enterobacteriacea, свързано с критериите за хигиена. За установеното несъответствие са връчени 8 предписания за подобряване на хигиената в помещенията и оборудването.

При проверки в обекти за продажба на сладолед са връчени 29 предписания и 2 акта за установяване на административни нарушения.

Предписанията са за установени несъответствия относно липса на информация за храните на потребителите за наличието на вещества или продукти, причиняващи алергии и непоносимост, липса на достатъчно прибори за разсипване на сладоледа; липса на индивидуално опаковани лъжички при продажбата на сладолед до крайния потребител.

На един обект е издадена Заповед за спиране на цялата дейност от ОДБХ Търговище поради лошо техническо и хигиенно състояние на оборудване и липса на записи по технологичната документация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase