Снимка: Специализираната прокуратура

210 тона опасен отпадък са били загробени в силажни ями в землището на село Рупци, Община Червен Бряг. Отпадъкът не подлежи на последващо рециклиране, съобщиха от специализираната прокуратура.

Отпадъците са били предадени за съхранение от дружество от групата „Монбат“ на друго търговско дружество, което не притежава нужните инсталации за оползотворяване на опасните отпадъци и те са били заровени в землището на с. Рупци.

Още по темата

Предприетите действия по разследването са в рамките на образуваното досъдебно производство от Специализираната прокуратура за организирана престъпна група, създадена с користна цел, с участието на длъжностни лица, по което привлечени като обвиняеми са Атанас Бобоков, Пламен Бобоков и Красимир Живков, бивш зам. министър на околната среда и водите, и други длъжностни лица от различни търговски дружества.
 
През юли 2020 г. в рамките на същото досъдебно производство стотици тонове опасен отпадък бе открит и изровен и в местността „Лъката“ край Червен бряг, посочват още от прокуратурата.  

Предстои да се извърши допълнителен оглед на площадки и помещения, разположени и в индустриалната зона в Плевен, в които също са открити огромни количества опасни отпадъци, предмет на разследване по същото дело.
 

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 1 година

Но доста голямо количество пестициди, включително такива от много години, съдържащи As, S, според медиите и Hg, с изтекъл срок на годност е оставено в складове и вместо да се даде за употреба от кооперациите, просъществували 4-6 г., не са консумирани и сега МЗХГ се чуди какво да ги прави. Немалко от тези препарати са производство на западноевропейски и американски компании.За този голям гаф е виновно МЗ, конкретно управлението РЗ , а сега ВКП се чуди кого да накаже. Накажете експертите по РЗ.

30

Анонимен

преди 1 година

Не може да се разбере как за посочените 210 т. опасни отпадъци от производството на акумулатори са обвинени фирмата, произвеждаща Монбат-акумулаторите, и тази, която е регистирана от МС като имаща капацитет за утилизация на Pb от електродите и въз основа на това Монбат й предава тези отпадъци и си заплаща за услугата.Как е извършена тази регистрация и от представители от кои министерства? Би трябвало да са специалисти от пловдивския КЦМ,ОЦК-Кърджали и от МОСВ.Толкова години се знаеше за тях

29

Щерю

преди 1 година

- Е как пък веднъж не открият 210 тона 24 каратови диаманти, ами все *** откриват?