Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Европейският съд по правата на човека в Страсбург е допуснал до разглеждане жалбата на Евгения и Николай Баневи за нарушени  права във връзка с делото срещу тях за длъжностни и данъчни престъпления.

Делото в Страсбург е стартирало на 21 юли, обясни Евгения Банева, цитирана от БНР.

Още по темата

То е с гриф "приоритетно", заради - по думите ѝ -  "грубите нарушения" във всички фази на казуса у нас.
България има срок до края на септември да отговори на 9 въпроса, свързани с близо 22- месечното задържане на Николай Банев, мудното развитие на досъдебното и съдебното производство и огласяване на данни от личния живот на семейството - чрез обилните снимки и видеоматериали, които МВР разпространи от дома им, включително и на децата им, обясни Банева.

"Нарушения  на процедурите при издаване на европеската заповед за арести, безобразията при нашето задържане, изказване на бившия главен и настоящият главен и наблюдаващите прокурори от нарушения на презумпцията за невиновност", коментира тя.

Адвокатът на семейството Христо Ботев допълни: "Предполагам, че всички помните изказванията за милиарда, за олигарсите, за престъпниците, които са окрали държавата и са доели до това положение пенсионерите".

"Прието е за разглеждане и е даден срок на страните, евентуално, да постигнат споразумение, което категорично няма как да се случи нито от наша страна, а предполагам нито и от страна на прокуратурата, с едни много сериозно описани нарушения от страна на прокуратурата и на съда като започнем с първоначалните арести, като дори са включени изказвания на настоящия главен прокурор, които нарушават презумпцията за невиновност по отношение на този случай на прокурорите по делото", каза адвокат Ботев в Специализирания наказателен съд, където се гледа делото срещу Евгения и Николай Баневи.

За разлика от съпруга си Николай, Евгения Банева е на свобода от една година по здравословни причини.

Коментари Напиши коментар

85

Анонимен

преди 8 месеца

Тия явни крадци да докажат дохода си. Кога и къде работиха за да натрупат тези пари.

84

Частници

преди 8 месеца

До Barba Ganios Частници, ганйос - частници - ще правят каквото си искат. КОЙТО ИМ Е ПРОДАЛ ЗАВОДИТЕ - ТОЙ Е ВИНОВНИЯТ! Иначе можеше и вторични суровини директно да ги купят тия заводи, НАЛИ?

83

Анонимен

преди 8 месеца

Гешев, после ти ли ще ми връщаш парите от данъците ми, с който България ще трябва да им плати и на тия. Некъдърен слуга на мафията.