Снимка: БГНЕС

Прокуратурата в Кърджали внесе в съда обвинителен акт срещу лидера на партия ДОСТ Лютви Местан за катастрофата, при която загина 6-месечно бебе.

За причиняване на смърт по непредпазливост пред съда ще се изправи и бащата на детето Юсеин Ахмед.

ПТП-то стана на 14 април 2019 г. на кръстовище край момчилградското село Загорско.

Още по темата
При опит на Местан да се включи в главния път за Маказа е последвал сблъсък с БМВ, движещо се от Кърджали за Кирково. В колата пътува Юсеин Ахмед със семейството си.

След удара колата им изхвърча от пътя и пада в близкото дере. Загива 6-месечното момиченце.

Според държавното обвинение Местан е нарушил правилата за движение по пътищата и правилника. Той не се съобразил с идващия по пътя с предимство към кръстовището лек автомобил, не го пропуснал, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на детето.

Юсеин Ахмед не се движел възможно най-вдясно в платното за движение, не намалил скоростта и не спрял, когато е възникнала опасност за движението. За бебето не е осигурил всички условия за безопасното превозване, като не му поставил обезопасителните колани на системата за обезопасяване на деца в колата.

Делото е над 1 200 страници, разпределени в 12 тома. По време на разследването са били разпитани като свидетели 22 лица, приобщени са множество веществени доказателства, сред които и двата леки автомобила БМВ и „Фолксваген Фаетон“, които се намират на съхранение в база на МВР, изготвени са четири съдебно-медицински експертизи и др.

Няма наличие на алкохол в кръвта на двамата водачи. Към момента Юсеин Ахмед е под гаранция в размер на 1000 лева. Лютви Местан е със същата мярка, но в размер на 10 000 лева.

Предстои Окръжен съд - Кърджали да насрочи делото в разпоредително заседание в двумесечен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase