Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Народното събрание реши главният прокурор да изготви и внесе доклад за дейността на прокуратурата за периода януари - август тази година. Това стана с гласуваното проекторешение, предложено от ПГ "БСП за България".

Проекторешението бе подкрепено с гласовете на 179 народни представители, един гласува "против", без въздържал се.

Депутатът от левицата Крум Зарков мотивира предложението пред депутатите като посочи, че в последните месеци прокуратурата е извършила серия действия, които са привлекли широко обществено внимание и са породили много въпроси.

"Бяхме свидетели на безпрецедентни досега случаи, на оповестяване на данни и обстоятелства, на показни арести и на изявления, които не се вписват в НПК", посочи Зарков, цитиран от БТА.

По думите му много от тях са създали напрежение и са един от поводите за масовите протести в защита на демокрацията.

Зарков заяви, че се създава усещането, че действията на прокуратурата излизат извън процесуалните правила и изтъкна, че парламентът не може да стои встрани.

Красимир Ципов заяви, че ПГ на ГЕРБ ще подкрепи внесеното искане и призова цялата пленарна зала да подкрепи проекторешението и направи редакционни предложения. "Смятаме, че е необходимо да бъде изготвен и внесен такъв доклад за прилагането на закона от прокуратурата", каза Ципов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase